Als je opa heel erg ziek wordt…

Bespreking ziekte, voorbereiding rouwproces, meisje 12j.

M.’s opa is heel ziek. Het liefst gaat ze heel vaak op bezoek en kruipt ze heel dicht tegen hem aan. Dan voelt ze hoe erg opa is vermagerd en moet ze huilen.

De mama van M. zoekt ondersteuning om uit te leggen wat er onvermijdelijk snel aankomt. Het wordt haar nl. zelf allemaal wat teveel en ze weet haar eigen verdriet amper een plek te geven. Er zijn heel wat praktische zaken die nog geregeld moeten worden en ze vindt niet dat ze voldoende aandacht aan het verdriet van M. kan geven.

Aan de slag

Samen met M. bespreken we wat belangrijk is voor haar en praten we over wat er aan de hand is en wat er gaat komen. We schrijven allerlei vragen op en overlopen het hele proces.

We maken een kussensloop waar opa elke dag op slapen kan. De ene kant is een te gekke herinnering van opa en M. in een boot. Een leuke dag die steevast voor een glimlach zorgt bij opa en M.

De andere kant van het kussensloop is een droevig moment. Het is M. die alleen naar het wielrennen kijkt. Op de tekening zien we een foto van opa op de kast staan en M. met een droevig gezicht. M. neemt het kussensloop mee naar opa en legt uit waarom ze deze momenten koos. Samen moesten ze lachen en huilen.

Bij opa op bed maakten ze zelf ook nog een kussensloop. Opa schreef er een mooie boodschap op aan de ene zijde en maakte samen met haar op de andere kant een tekening van zichzelf en M. op het ziekenhuisbed aan het lachen met de tekening.

Als M. gaat slapen denkt ze aan opa die nu ook op zijn kussensloop ligt. Zo voelt ze zich een beetje dichter bij opa.

Zit je zelf in dergelijke situatie en zoek je begeleiding voor jouw kind?
Neem dan gerust contact op en we bespreken samen hoe we aan de slag kunnen.

Stichting tegen Kanker werkt elke dag aan meer genezingskansen en betere patiƫntenbegeleiding, neem zeker even een kijkje op hun website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *